FELNŐTT ÉS GYERMEK
TELJES KÖRŰ SZEMÉSZETI VIZSGÁLAT

A rendszeres szemészeti kontroll panaszmentesség esetén is javasolt, mivel a szemészeti szűrés fényt deríthet olyan, később súlyos problémákat okozó elváltozásokra is, amelyek még nem okoznak problémákat.

Szemészeti magánrendelésünkön, várjuk szeretettel.

Tekintse meg bemutatkozó videónkat

KEZELÉSEINK

Dr. Bátor György

Teljes körű szemészeti diagnosztika, szűrővizsgálatok
Rövidlátás, távollátás, astigmia, öregszeműség korrekciója, kezelése
Kontaktlencse illesztés, kontaktlencsét viselő páciensek gondozása
Szürkehályog műtét
Zöldhályogos beteg gondozás, műtét
Szemhéjplasztika
Kancsalság gondozás, kezelés, műtét
Maculadegenerációs beteg gondozása, kezelése
Látóhártya megbetegedések gondozása, műtétje
Üvegtest betegségek gondozása, műtétje
Diabéteszes szemészeti betegek gondozása
Gyulladásos szembetegségek kezelése, gondozása
Neuro-ophthalmológiai kórképek diagnosztikája, gondozása

KORSZERŰ ESZKÖZÖK

Dr. Bátor György

Családias hangulatú rendelőnk, Szombathely belvárosában, a Markusovszky utca 2. szám, fszt. 5. alatt található.
A legmodernebb vizsgálati eszközeink mellett, beszerzésre került egy ZEISS IOL Master 700 típusú készülék is, ami egy komplett biometriai lencsetervező.
A különlegessége a non-kontakt eljárás, amely a betegnek a lehető legkisebb kényelmetlenséget és fáradtságot okozza.

GYAKORI SZEMBETEGSÉGEK

A rövidlátás, azaz miópia akkor jelentkezik, amikor a szemtengely hosszabb az ideálisnál. Ilyenkor a szembe jutó fénysugarak az ideghártya előtt találkoznak. A rövidlátó csak a közeli tárgyakat látja élesen. A rövidlátás mértéke dioptriában (enyhe rövidlátás: maximum -3 dioptria, közepes mértékű rövidlátás: -3-tól -9 dioptriáig, nagyfokú rövidlátás: -9 dioptria fölött) mérhető. A rövidlátás szemüveggel vagy kontaktlencsével, egyes esetekben műtéti úton javítható.

A távollátás (hiperópia) esetében a szemgolyó mérete az átlagosnál kisebb. A távollátó személy a távoli tárgyakat élesen látja, míg a közelieket a szem átlagosnál kisebb fénytörő ereje miatt homályosan. Ez a fénytörési hiba szemüveggel, kontaktlencsével vagy műtéti úton korrigálható.

A szürkehályog, más néven cataracta a szemlencse részleges, vagy teljes elszürkülését jelenti. A szürkehályog az évek során fokozatosan kialakuló látásromlással járó betegség, mely fájdalommentes és az öregedési folyamat része. A betegség legjellemzőbb tünetei a homályos látás, az elhalványuló színek, rossz éjszakai látás, érzékenység az éles fényekre, illetve az egyik szem eltakarásakor jelentkező kettős látás. Kezelése klinikánkon szürkehályog eltávolító műtét segítségével történik. A műlencse beültetése teljesen fájdalommentes, minimális kockázattal járó beavatkozás.

A glaucoma a látóideg panaszainak összefoglaló neve, melyek legjellemzőbb következménye a szem belső nyomásának megemelkedése. Magyarul zöldhályog néven ismert a betegség, mely rendkívül összetett és több változata is ismert. Röviden a következőképpen zajlik: a látóideg rostjainak pusztulása eleinte kisebb-nagyobb kieséseket okoz a látótér vonatkozásában, mely folyamat előrehaladott állapotában bekövetkezik először a látótér-szűkület, majd az összes rost elhalásával a vakság.

A makula – sárgafolt – a szem ideghártyájának egy kicsi, de igen fontos területe. Itt egyesülnek a szembe érkező fénysugarak, ez a terület felelős a nagy felbontású éleslátásért és a színlátásért. A makula a szemfenék egyik legérzékenyebb területe, ereket nem tartalmaz, táplálását az alatta fekvő érhártya végzi. Ha ártalom éri, akkor a központi látás károsodik. Az időskori makuladegeneráció (AMD) az ötven évesnél idősebbek mintegy hatodát érinti, és világszerte a látásvesztések feléért felelős.

Árpa
Leggyakrabban a faggyúmirigyek gyulladásával találkozunk, ez a mindenki által ismert, köznapi nevén árpának nevezett elváltozás. A heveny gyulladást közönséges árpának, a krónikust jégárpának nevezzük. Ilyenkor a szemhéj széli része megduzzad, a szemhéjbőr körülírtan vörös, tapintáskor kifejezetten nyomásérzékeny.

Lecsüngő szemhéj
A felső szemhéj csüngése a szemhéjemelő izom tökéletlen működésének következménye. A lecsüngő szemhéj az arcnak bágyadt, álmos tekintetet ad, súlyosabb esetben a pupilla területét fedve kisebb-nagyobb látászavart okoz. Lehet veleszületett vagy szerzett, utóbbi esetben bénulás következtében, melynek oka trauma, gyulladás, keringési zavar, mérgezés egyaránt lehet. A szemhéjcsüngés műtéttel gyógyítható.

Szemhéj bőrgyulladás
A szemhéj legkülső rétegét vékony, laza, környezeténél kissé erősebben pigmentált bőr alkotja. A szemhéj bőrének gyulladása a szemhéjak leggyakoribb betegsége. Oka lehet irritáció (napégés, erős hőhatás, maró anyagok, kozmetikai szerek, egyes helyileg adott gyógyszerek, rovarcsípés, stb.).

Szemhéji tályog
Gennykeltő baktériumok okozzák a szemhéji tályogot, és az erysipelast (orbáncot). A fertőzés kapuja mindkét esetben apró, alig észrevehető szemhéji sérülés, horzsolás, rovarcsípés, de keletkezhet a környezet (elsősorban a szemgödör, arcüregek, arcbőr) gennyes folyamatainak ráterjedése révén is. Előbbi esetben a szemhéj hatalmasan megduzzad, keményen beszűrődik, nyomásérzékeny, utóbbinál élesen határolt, vörös, kemény beszűrődést látunk, mely fájdalmas, határa lángnyelvszerű. Mindkét betegség elesettséggel, rossz közérzettel, lázzal jár. Kezelése szemorvosi feladat, súlyos esetben kórházi kezelést igényelhet.

Herpes zoster ophthalmicus
Rendkívül fájdalmas, nehezen gyógyuló, nem egy esetben a szemgolyó érintettségével, látáskárosodással járó betegség az övsömör szemre-szemkörnyékre lokalizálódó formája, a herpes zoster ophthalmicus. Kórokozója a Varicella zoster vírus. Az orrgyök, az alsó és felső szemhéj, a homlok és a hajas fejbőr is érintett. A bőrelváltozás sohasem haladja meg az arc középvonalát. A bőrön gombostűfejnyi, de egymással összefolyó, víztiszta bennékű hólyagocskák vannak, égető fájdalom, feszülésérzés, könnyezés, fénykerülés kíséretében. Környezetében a bőr vörös, duzzadt. Lefolyása után évekig is elhúzódó neuralgiás fájdalom maradhat vissza. Kezelése szakorvosi feladat, gyanú esetén a szem érintettségét feltétlenül vizsgálni kell!

Kötőhártya-gyulladás
Az állati élősködők okozta bőrbetegségek közül megemlítendő a pediculosis (tetvesség). A lapostetű, ritkábban fejtetű okozza. A rovar petéi (a serkék) a szempillákon tapadnak. Erős viszketéssel, vérbőséggel, égő fájdalommal, másodlagosan kialakuló kötőhártya-gyulladással jár.

Egyéb betegségek
A szemhéjakban a vékony bőr és a bőr alatti kötőszövet laza szerkezete miatt könnyen keletkezik ödéma (vizenyő). Leggyakrabban a szemhéj gyulladásához kapcsolódik, de okozhatja allergia vagy általános betegség (vesebetegség, vérszegénység, mérgezések, hormonális zavarok) is.

A szemhéjak jó vérellátásával magyarázható, hogy könnyen keletkeznek ezen a területen vérzések. Sérülés, tompa ütés, erőteljesebb dörzsölés után véraláfutás jön létre. A kiváltó ágens nélkül, spontán kialakuló véraláfutások vitaminhiány vagy véralvadást gátló gyógyszerek túladagolása következtében jönnek létre.

A szemhéjak hibás állásán a szemhéj befelé vagy kifelé fordulását értjük. Megoldása mindkét esetnek műtéti.

Kérjük, ne feledje, hogy a problémát megelőzni ugyanolyan fontos, mint kezelni, gyógyítani.

Kérjen időpontot, megelőzés céljából.

ÚTMUTATÓ

Dr. Bátor György

Bejárat

A képen látható kapuajtó a bejárata, a családias hangulatú és korszerűen felszerelt magánrendelőnknek, a Szombathely, Markusovszky Lajos utca 2. címünkön. 

Dr. Bátor György

Kaputelefon

Szemből nézve, a jobb oldalán található a kaputelefon.

Kérjük, nyomja meg az 5-ös gombot és az ajtó automatikusan kinyílik. 

Dr. Bátor György

Út a rendelőhöz

Miután belépett a kapun, haladjon fel a lépcsőn és menjen ki, a hátsó ajtón a gangra.

Balra fordulva, a folyosó végén találja az 5-ös ajtót, rendelőnk bejárati ajtaját.

Dr. Bátor György

EGÉSZSÉGPÉNZTÁR PARTNEREINK